Tel.: +3612220230      E-mail: info@vita-pharm.hu

Belgyógyászat

 

Rendelőnkben lehetőség van ún. komplex belgyógyászati szűrővizsgálat megszervezésére (fizikális vizsgálat, EKG, labor, hasi UH) mind magánemberek, mind cégek részére. A 30-40 percet igénybe vevő szűrést ami széleskörű orvosi kivizsgálást biztosít  - a hatékony betegségmegelőzés érdekében - ajánlatos évente elvégeztetni.

 

Stresszes, rohanó életmódot folytat? Rendszertelenül táplálkozik?
Ne engedje, hogy emésztőszervi megbetegedések keserítsék mindennapjait! 

Forduljon belgyógyászunkhoz bizalommal, amennyiben az alábbi panaszokat észleli: gyomorégés, puffadás, hányinger - hányás, hasmenése, illetve kedvenc ételek elfogyasztása után bizonytalan hasi panaszok. 

 

Természetesen rutin belgyógyászati vizsgálat igényével is fordulhat hozzánk! Ennek menete egy anamnézist tartalmazó kérdőív kitöltése, kikérdezés, hozott leletek kiértékelése, panaszainak múltbeli, jelenlegi összefüggéseinek elemzése, valamint a vizsgálat után a jövőbeni terápiára tett  javaslat. Amennyiben a vizsgálatok során kóros elváltozásra derítünk fényt, igény szerint megszervezzük a további kivizsgálást és kezelést is konzultánsaink bevonásával. Széles kórházi háttérrel rendelkezünk, a probléma jellegétől függően kiválasztjuk a legmegfelelőbb intézményt.

 

 

Belgyógyászati vizsgálat

Mi történik egy általános belgyógyászati vizsgálaton?


A belgyógyászati vizsgálat lényeges része a kórtörténet kikérdezése.
A családban előforduló betegségekre kérdez rá az orvos, különös figyelemmel a szív-érrendszeri (magasvérnyomás, szívinfarktus, érszűkület, trombózis, embólia), a gyomor-bélrendszeri (máj, epebetegség), az anyagcsere (cukorbetegség, zsíranyagcsere eltérések), endokrinológiai (belső elválasztású mirigyek, hormonok), légzőszervi, urogenitalis (húgyúti), mozgásszervi megbetegedésékre, az autoimmun és fertőző betegségekre, a fejlődési rendellenességekre és a daganatos kórképekre. Nagyon fontos a családi halmozódás vagy a családban előfordult kórképek életkori megjelenése.
A kórtörténet része a páciens korábbi betegségeinek ismerete, a gyerekkori betegségek és azok szövődményei valamint a családi kórtörténetnél felsorolt szervrendszeri megbetegedések Mindig ki kell térni az allergiára ideértve a légúti, táplálkozási és gyógyszer allergiát is.

A fizikális vizsgálat során vizsgálja az orvos az általános belszervi állapotot, a test fejlettségét, a páciens tápláltságát. Megfigyeli a bőr, látható nyálkahártyák színét, tapintja a pajzsmirigyet, nyirokcsomókat. Kopogtatja, és hallgatózással vizsgálja a belgyógyász a mellkast, tüdőt, szívet, tapintja a perifériás ütőereket, nyaki ütőeret és megtekinti a visszereket. Vérnyomást mér. Kitér a has tapintására, ahol a májat, lépet tapintja, a has érzékenységét vizsgálja, kóros rezisztenciát, sérvet keres, megállapítja a műtéti hegeket.

A belgyógyászati vizsgálat részét képezi a mozgásszervek és idegrendszer vizsgálata is. Gyakran végez a belgyógyász EKG vizsgálatot kiegészítéseként a fizikális vizsgálatnak.

A tünetek panaszok, kórtörténeti adatok ismeretében szűrőjelleggel vagy a tünetek okának kiderítésére a belgyógyász felállíthat egy diagnosztikus sorrendet laboratóriumi vizsgálatokkal, képalkotó vizsgálatokkal, további szakorvosi konzultációk megszervezésével.
A leletek értékelésénél mindig kitér a korábbi leletekkel történő egybevetésre, hiszen nemcsak a jelen állapot felmérése, hanem a korábbiakhoz képest bekövetkezett változás alapján tud dönteni a terápia megválasztásáról.

  


 

Belgyógyászat alapos kivizsgálás

Mikor forduljunk belgyógyászhoz?


Leggyakrabban ajánlott szakma, amikor bizonytalan tünetekkel nem tudja a páciens hova forduljon, vagy ha góckutatás irányában kell összefoglalni és szervezni a „betegutat”. A belgyógyászat az, amely leginkább integrálja az általános orvosi gyakorlat szintjén a többi orvos-szakmát a megelőzés, gyógyítás és rehabilitáció szempontjából. Mára már a belgyógyászat jelentősen szakosodott a belgyógyászatból nőtt ki például a gasztroenterológia (gyomor-bélrendszeri betegségekkel), diabetológia (cukorbetegséggel), endokrinológia (belső elválasztású mirigyekkel) kardiológia (szív és érrendszeri megbetegedésekkel) stb. foglalkozó szakágak, melyek igénybevételében szintén tudunk segíteni, illetve javaslatot tenni.

  

Hozzáértéssel, empatikus figyelemmel, türelemmel, szeretettel várjuk rendelőnkben!