Tel.: +3612220230      E-mail: info@vita-pharm.hu

Fogbeültetés

 

A fogpótlás legkorszerűbb módja a fogbeültetés, vagy másnéven műgyökér (implantátum) beültetés, azaz implantáció. A fogbeültetéssel végzett fogpótlás elkészítésének folyamata hosszabb időt vesz igénybe és műtéti beavatkozást, valamint nagyon precíz tervezést és kivitelezést igényel, azonban segítségével a páciens visszanyeri „saját” fogait – mintha azokat sosem vesztette volna el volna el.
A fogbeültetés valódi fogazatot eredményez, és a megfelelően tervezett és behelyezett, valamint a páciens által is kellőképpen gondozott implantátum a későbbiekben sem szorul cserére, mint az egyéb típusú fogpótlások (korona, híd, stb.). Az implantátumra felhelyezett fogpótlás cseréjére azonban bizonyos idő elteltével ugyanúgy szükség lehet, mint a saját fogakra készített fogpótlások esetén.
A fogbeültetés minden esetben a fogorvos, a szájsebész és a fogtechnikus együttes munkáját igényli.

 

A fogbeültetés jellemzői 

A mesterséges foggyökér biztos és problémamentes rögzülésének érdekében a fogbeültetés során az implantátumoknak bizonyos alapvető követelményeknek eleget kell tenniük. Ezek közé tartozik, hogy nem készülhetnek esetlegesen allergiás reakciót okozó fémből, és hogy a fogbeültetés során a környező csontszövettel integrációba kell lépniük, épp ezért a fogbeültetéshez használt implantátumok különleges eljárással felületkezelt titánból készülnek, amelyet az emberi szervezet teljes mértékben elfogad, és amelynek felületén a csontképző sejtek kellő rögzülést tudnak létrehozni.


Mikor alkalmazható fogbeültetés?

A fogbeültetéshez megfelelő anatómiai viszonyok, megfelelő csontmennyiség-és minőség, és kellő méretű hely szükséges. Amennyiben ez nem adott, lehetőség van csontpótlásra, illetve az implantátum behelyezéséhez szükséges hely megteremtésére , de ilyenkor a műtéttechnika is bonyolultabb és a kezelés időtartama is értelemszerűen jóval hosszasabb, hiszen az új csont képződéséhez, és a műtét utáni regenerációhoz idő kell.

 

Bizonyos esetekben implantátummal sem lehet kiváltani a kivehető protézist, de ilyenkor is lehetőség van sokkal jobb, stabilan rögzített és jobban terhelhető fogpótlásra az implantátum segítségével, melynek speciális felépítményeire a fogsor az alaplemezébe épített rögzítőelemekkel stabilizálható.
Azt, hogy tényleges fogbeültetés végezhető-e az adott páciens esetében, a fogorvos állapítja meg a komplex vizsgálat és állapotfelmérés során.


A fogbeültetés lépései

• fogorvosi és szájsebészeti vizsgálat, az esetlegesen fennálló problémák kezelése (pl. gyulladások megszüntetése, szuvasodás, ínysorvadás, fogágybetegség kezelése, régi fogtömések, fogpótlások cseréje), egyéb egészségügyi problémák esetén konzultáció a háziorvossal (szedett gyógyszerek, alkalmazott kezelések, stb.)


• panorámaröntgen és/vagy CT felvétel készítése az anatómiai viszonyok megállapításához és a pontos tervezéshez
• helyi érzéstelenítés (vagy igény szerint altatás), műtéti terület feltárása
• az implantátum-ágy előkészítése, csont-és ínypreparáció
• az implantátum behelyezése és a nyálkahártya összevarrása
• az implantáció utóhatásainak enyhítése (a beavatkozás után 2-3 napig előfordulhatnak duzzanatok a műtéti területen és gyenge fájdalom, de ez gyógyszerek segítségével teljes mértékben megszüntethető.) Az implantátum egyéntől és nagyságtól függően, általában 3-6 hónap alatt tökéletesen beépül a csontba, kialakul az ún. osszeointegráció.
• 3-6 hónap után röntgen/CT kontroll a csontosodás ellenőrzésére
• a behelyezett implantátum feltárása, zárócsavar eltávolítása, ínyformázás
• felépítmény becsavarozása az implantátumba.
• precíziós lenyomatvétel, fogtechnikai fázisok
• az elkészült fogpótlás rögzítése a felépítményre, azaz a fogbeültetés befejező fázisa.

 

Bizonyos esetekben – pl. a fog elvesztését okozó baleset, vagy látható helyen lévő frontfogak más okból történő eltávolítása és az így kialakuló kedvezőtlen esztétikai szituáció esetén – amennyiben a feltételek adottak, lehetőség van azonnali fogbeültetésre is, amely speciálisan erre a célra kialakított implantátumokkal történik, a fog elvesztését követő 48 órán belül. Ezzel a megoldással egyrészt elkerülhető a tartós esztétikai hátrány, ami hagyományos fogpótlással csak a seb gyógyulása után lenne véglegesen megoldható, másrészt így elkerülhető az elvesztett fog helyén a fogágy és az íny sorvadása, leépülése, amely később szintén komoly nehézségeket okozhat a fogpótlás során.

 

Az azonnali fogbeültetés esetén az implantátum elsődleges rögzülése érdekében szükség lehet csontpótlásra is, amely szintén egyből elvégezhető. Az implantátum behelyezése után a megfelelő csontosodás eléréséhez és a stabil rögzüléshez itt is szükség van legalább 3 hónapra, ez alatt az idő alatt azonban az implantátumra ideiglenes korona kerül, ami biztosítja a kellő esztétikai hatást a végeleges fogpótlás elkészüléséig.

 

Teljes fogatlanság esetén, amikor a fogbeültetés célja egy későbbi rögzített fogpótlás (híd) készítése, de a csontosodásig eltelő hosszú idő átvészeléséhez szükség van egy ideiglenes fogsor készítésére, vagy pedig a készítendő végleges kivehető fogpótlás stabilitásának, rögzítettségének fokozása a cél, ilyenkor lehetőség van ún. azonnal terhelhető implantátumok behelyezésére is. Ez speciálisan erre a célra kialakított implantátum csavarokkal történik, melyek behelyezéséhez még műtéti feltárásra sincs szükség, közvetlenül az ínyen keresztül behelyezhetők, és a különleges, előre tervezett eljárásnak köszönhetően gyakorlatilag a fogbeültetés után azonnal elkészíthető illetve átadható a kivehető fogsor. Mivel a kivehető fogpótlások által az implantátumra kifejtett terhelés és a rágóerő mértéke jóval kisebb, mint a rögzített fogpótlásoké, így biztosítható az implantátum megfelelő rögzülése és csontosodása a terhelés mellett is.


A fogbeültetés időtartama – meddig tart az implantátum?
A fogbeültetés után a rendszeres és alapos fogápolás, fogtisztítás épp olyan fontos, mint saját fogak esetén. Az, hogy mennyire tartós az implantátum, jórészt a pácienstől, pontosabban a megfelelő szájhigiénia betartásától függ.

 

A napi háromszori fogmosás mellett a félévenkénti fogorvosi ellenőrzés, szükség esetén szájhigiénés kezelés is igen fontos ahhoz, hogy a fogbeültetés révén visszakapott fogak tartós eredményt biztosítsanak.


A behelyezett implantátumok kilökődésének kockázata gyakorlatilag elhanyagolható, amennyiben gondosan megtervezett és előkészített fogbeültetés történik, megfelelő anatómiai és szervezeti viszonyok mellett, a szükséges szájhigiénia fokozott betartásával. Előfordulhat ritka esetekben, hogy a behelyezett implantátum mégis meglazul, ennek oka lehet, hogy az adott területen a csont sűrűsége, minősége nem megfelelő, ilyenkor azonban általában lehetőség van a korábban behelyezett implantátum újbóli becsavarására néhány mm-rel arrébb.
Az alábbi esetekben nincs lehetőség implantátummal történő fogpótlásra, fogbeültetésre:


• Gyermekeknél, ahol az állcsontok növekedése még tart
• Terhes nőknél
• Cukorbetegeknél*
• Vesebetegségeknél
• Idegrendszeri betegségben szenvedőknél
• A csontrendszert érintő betegségek esetén
• A megfelelő szájhigiénia fenntartására képtelen pácienseknél
• Harapási rendellenességek esetén
• Kemoterápia alatt álló pácienseknél, ahol az arccsontokat is éri a sugárzás
• Kötőszöveti vagy érrendszeri betegségben szenvedőknél
• Immunológiai betegségek fennállása esetén
• Egyes kardiológiai betegségeknél
• Vérképző szervi zavarok fennállása esetén, súlyos vérzékenység esetén
• Anyagcsere zavaroknál
• Alkoholizmus, erős dohányzás, drogfogyasztás esetén

 

*Cukorbetegek abban az esetben kaphatnak implantátumot, ha vércukorszintjük jól szabályozott, és fokozottan ellenőrzik azt a kezelési idő alatt. Ilyen esetben a háziorvossal való szoros együttműködés szükséges.

 

Napjainkban sokféle gyártó cég által forgalmazott, igen változatos alakú, méretű, funkciójú implantátum csavarok kaphatók. Hogy mikor, melyiket alkalmazzuk, az nagyon sokféle szemponttól függ, elsősorban az adott státusztól, az anatómiai viszonyoktól, a csont mennyiségétől, formájától, a harapási magasságtól, a készítendő fogpótlás típusától stb., valamint természetesen a páciens egyéni igényeitől is lehetőségeitől is.


A technológia szinte napról-napra történő fejlődésének köszönhetően a mai modern fogászatban a fogbeültetés lehetőségei egyre szélesebbek és változatosabbak, ezzel is biztosítva a foghiány okozta elváltozások minél tökéletesebb helyreállítását.

 

Dr. Fadgyas Antal fogszakorvos